FONTOS INFORMÁCIÓK A SÚLYKONTROLLHOZ
Az LR Body Mission alatt és után is nagyon fontos, hogy változatosan és kiegyensúlyozottan táplálkozz. Szeretnénk támogatni ebben és hasznos tanácsokat adni számodra az alábbiakkal kapcsolatosan:
1. Élelmi rostok
2. Fehérjék
3. Stevia
4. Cukortartalom
1. Élelmi rostok:
Az élelmi rostok növényi részek, melyeket az emberi szervezet csak korlátozottan vagy egyáltalán nem képes megemészteni. Gabonában, hüvelyesekben, zöldségekben, gyümölcsökben, dióban, magokban fordul elő. Az élelmi rostok a szénhidrátokhoz tartoznak és nem tartalmaznak kalóriát, vagy csak nagyon keveset. Fontos funkciókat látnak el az emberi szervezetben.
Az élelmi rostok serkentik a gyomortevékenységet, segítik az emésztést és gondoskodnak a tartós telítettség érzetről. Az élelmi rostok továbbá képesek a koleszterin egy részét lekötni a gyomorban, így csökkentik a vér koleszetrinszintjét. A vastagbélben az élelmi rostok probiotikus hatást fejtenek ki – vagyis ellátják az ott összegyűlt mikroorganizmusokat tápanyagokkal és támogatják a növekedésüket.
A Német Táplálkozásért Felelős Szervezet (DGE) legalább napi 30 g élelmi rost bevitelét javasolja. Sokaknak nehezére esik ezt a mennyiséget teljesíteni: a nemzetközi fogyasztási tanulmány adatai szerint a nők 75%-a és a férfiak 68%-a a napi 30 g-os értéknél kevesebb élelmi rostot juttat a szervezetébe. A pontos érték férfiak esetében 25 g, a nők esetében pedig 23 g naponta.1
2. Fehérjék:
A fehérjék esetében egy tényező nagyon fontos: biológiai érték. Ez egy mérőszám, ami megmutatja, hogy mennyire hatékonyan használja fel a szervezet az adott fehérjét. A tyúktojás biológiai értéke például 100%.
Sokan azt gondolják, hogy az állati fehérjék (pl. tejsavó) nagyobb biológiai értékkel bírnak, mint a növényi fehérjék, mert az aminosavprofiljuk az emberéhez jobban hasonlítható.
Különböző növényi fehérjék gondosan válogatott kombinációja, mint a szója és a borsó, ugyanolyan magas értéket érhet el, mint a tejsavófehérje.
Néhány növényi fehérjéről összeszedtük a fontos tudnivalókat:
Borsó:
• Magas proteintartalom
• 23 g fehérje 100 g borsóban
• Több fehérjét tartalmaz 100 g-ja, mint a tojás, tej és a marhahús
• Segíti az izomnövekedést
Csicseriborsó:
• Fehérjében, vitaminokban és értékes élelmi rostokban gazdag
• Támogatja az emésztést
• Csökkenti az éhségrohamokat
• Antioxidatív hatással bír
Bab:
• Magas élelmi rost- és proteintartalom
• Klímabarát termesztés
• A bab hűvösebb éghajlaton is megél, így a szállítás és az erdők fakitermelése csökken
• Környezetkárosító trágya nélkül termesztik
Szója:
• Értékes fehérjében gazdag
• Nagyon tápláló és a legmagasabb biológiai értékkel rendelkezik a növényi fehérjék közül
3. Stevia
A stevia a hagyományos cukor helyettesítője. Gondoskodik az édes ízről és nem tartalmaz kalóriát. Igazi csodanövény.
4. Cukortartalom:
Háromféle megfogalmazást különböztetünk meg, ha arról van szó, hogy egy étel mennyi cukrot tartalmaz: “cukormentes”, “alacsony cukortartalmú”, “hozzáadott cukor nélkül”. Mit is takar pontosan ez a három megfogalmazás?
A “cukormentes” kifejezést akkor használhatjuk, ha az utasítások szerint elkészített étel kevesebb mint 0,5g/100 ml cukrot tartalmaz.
Hogy ezt jobban megértsd, vess egy pillantást egy termékünk tápanyagtáblázatára! Vegyük például a Figu Active lágy vanília shake-et. A meghatározó értéket az “adagonként” oszlopban találod.
Az “alacsony cukortartalom” esetében az adott étel kevesebb, mint 5 g cukrot tartalmaz, folyadékok esetén ez az érték kevesebb, mint 2,5 g/100 g.
A “hozzáadott cukor nélkül” azt jelenti, hogy az előállítási folyamat során nem adtak cukrot az ételhez. Csak természetes forrásból származó cukrok fordulnak elő az ételben ilyen esetekben az összetevők által, például gyümölcsök vagy zöldségek.

Reviews
There are no reviews yet.